Parterapi i Stockholm

Att leva i en relation är inte alltid lätt. Om du upplever att du och din partner bråkar mycket och har svårt att kommunicera så kan parterapi vara välgörande för relationen. Tillitsproblem och svartsjuka är vanligt förekommande problem och kan vara svårt att mötas i på egen hand. Ni som söker parterapi i Stockholm är varmt välkomna att kontakta mig för att boka tid.

Parterapi – samlevnadsfrågor och konflikt

Parterapin genomförs i både gemensamma och enskilda samtal med mig som terapeut. Att gå i parterapi förutsätter att båda parter är villiga att arbeta med sin del i relationen. Att återuppbygga en ibland trasig relation kräver både vilja och mod. Men det finns hopp. Min erfarenhet som parterapeut är att det går att återskapa kärlek och tillit i en relation.

Att gå i parterapi visar på en vilja att arbeta med er relation. Ofta är det lättare att peka på sin partners fel och brister än det är att se sin egen del i relationen. Genom parterapin kommer ni få träna på att göra er egen inventering, och uttrycka era känslor och behov till varandra på ett empatiskt sätt. I samtalen utforskar vi ert förhållande genom att gå igenom och kartlägga både era problem och vad som fungerar bra i er relation. En viktig aspekt är att få hjälp med att kommunicera kring det som är svårt och utveckla förmågan hur man kan hantera konflikter och faktorer som kan skada förhållandet.

Samtal under parterapi

I parterapin ligger tonvikten på de gemensamma samtalen för att lösa problem mellan dig och din partner. För att ytterligare stärka den processen och fånga upp er som individer erbjuds enskilda samtal parallellt med parsamtalen. Detta för skapa utrymme för att arbeta med individuella utmaningar som anknytningsmönster, se över tidigare relationer eller bearbeta traumatiska händelser och förhållanden under barndomen som kan påverka ditt förhållande idag.

En annan viktig del av processen handlar om att påminna paret om de positiva sakerna som fungerar bra i förhållandet. Min roll som terapeut handlar om att fördela de individuella tankarna jämlikt mellan parterna. Jag ger er båda utrymme och tid att uttrycka känslor och tankar. Genom detta kan förutsättningar skapas för att ha öppna och ärliga samtal utan attacker och höjda röster. Jag som parterapeut är både objektiv och opartisk under samtalen. Målet är att ni hittar ni nya vägar att kommunicera och förstår varandra på ett djupare plan.

Terapi löser problem – stora som små

Alla relationer ser såklart olika ut. Oavsett om ni lever i en relation med ständiga bråk och konflikter eller lider av minimala svårigheter så kan parterapi vara till nytta för relationen. Att gå i terapi kan ibland vara sista lösningen för att förhållandet inte ska falla samman. Vanliga tecken på att ett par bör söka hjälp kan handla om brist på förtroende och svårigheter att prata om problem. Det kan även handla om återkommande bråk, känslor av ensamhet, även när du är tillsammans med din partner. En annat tecken är om någon av er har funderingar på skilsmässa eller tankar på att avsluta relationen.

Om ni ständigt bråkar om samma problem, saknar närhet till varandra eller upplever att förhållandet tar mer energi än det ger kan parterapi vara till hjälp. Från att ni börjar uppleva problem så är det bättre att gå i terapi i ett så tidigt skede som möjligt, innan dessa konflikter skadar er relation för mycket. Det kan också vara i förebyggande syfte för att ni ska kunna hantera era konflikter på ett mer empatiskt och förstående sätt. På så sätt finns möjlighet att skapa ett mer hälsosamt förhållande.

Resultat av parterapin

Många gånger visar det sig parterapi har en positiv effekt på förhållanden och förbättrar kommunikationen. Det finns många par som har gått från att vara djupt olyckliga till att skapa en kärleksfull och stark relation genom att gå parterapi. Det är dock viktigt att båda parterna är villiga att arbeta för att samarbeta och förbättra relationen. 

Terapins resultat varierar från fall till fall. Ibland kan det rädda en relation och återinföra kärlek och passion i förhållandet. I andra fall kan en bättre lösning vara att separera. I sådana fall kan det genom parterapin leda till en mer harmonisk och empatisk separations process. Syftet med terapin kan med andra ord se olika ut, med i de allra flesta fall handlar det om att ge relationen en till chans för att ni som par ska kunna hitta tillbaka till varandra.

Slide background

Vanliga teman i terapin

  • Relationsproblem
  • Svartsjuka
  • Otrohet
  • Kommunikationsproblem
  • Brist på tillit
  • Skilsmässa